Witamy na stronach Ińskiego Centrum Rybactwa

 

Dofinansowanie logo

20 września 2024 roku została podpisana umowa między Ińskim Centrum Rybactwa Sp. z o.o.,
a Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa na której podstawie uzyskano środki na dofinansowanie działań projektu REKOMPENSATY WODNOŚRODOWISKOWE w zakresie Priorytetu 2. Wspieranie zrównoważonej działalności w zakresie akwakultury oraz przetwarzania
i wprowadzania do obrotu produktów rybołówstwa i akwakultury, przyczyniając się w ten sposób
do bezpieczeństwa żywnościowego w Unii objętego programem Fundusze Europejskie dla Rybactwa na lata 2021-2027. 

Celem operacji jest promowanie akwakultury o wysokim poziomie ochrony środowiska, wsparcie w wykorzystaniu tradycyjnych oraz przyjaznych środowisku praktyk jak i nowatorskich technik
w chowie i hodowli ryb. 

Łączna wysokość uzyskanego dofinansowania to 559 230,25 zł.

W tym wysokość współfinansowania z EFMRA: 391 461,17 zł


UWAGA!

Docierają do nas informacje, że nie jesteśmy już dzierżawcą jezior. Jest to nieprawda. Umowy na użytkowanie jezior są nadal aktualne. Aby wędkować na użytkowanych przez nas wodach należy wykupić zezwolenie wędkarskie.

Aktualny projekt

Rybactwo i morzeICRZUTZRiMRUE fundusz

DZIAŁANIE 2.1 „INNOWACJE” O KTÓRYM MOWA W ART. 47 ROZPORZĄDZENIA 508/20141 W RAMACH PRIORYTETU 2 - WSPIERANIE AKWAKULTURY ZRÓWNOWAŻONEJ ŚRODOWISKOWO, ZASOBOOSZCZĘDNEJ, INNOWACYJNEJ, KONKURENCYJNEJ I OPARTEJ NA WIEDZY, ZAWARTEGO W PROGRAMIE OPERACYJNYM „RYBACTWO I MORZE”

 

Nazwa Beneficjenta – Ińskie Centrum Rybactwa Sp. z o.o. / Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Tytuł operacji – Niskonakładowy multitroficzny system do chowu ryb i roślin / FISHPLANT.

Cel operacji – Wspieranie wzmacniania rozwoju technologicznego, innowacji i transferu wiedzy.

Planowany czas realizacji projektu: 11.2022 – 12.2023 r.

Strona projektu na Facebooku

Poznaj szczegóły

 


Ińskie Centrum Rybactwa Sp. z o.o.

zaprasza klientów hurtowych i detalicznych do zakupu naszego wyśmienitego, karmionego zbożem karpia. Ryby pod stałym nadzorem weterynaryjnym. Karpie można nabyć bezpośrednio w sklepie firmowym w Ińsku lub w mobilnym punkcie handlowym Targ Rybny przy przejeździe kolejowym w Chociwlu. Oferujemy rybę świeżą, oczyszczoną lub wędzoną. Istnieje możliwość składania zamówień określonej ilości i wielkości ryb – kontakt 504 082 643. Odbiorców hurtowych zapraszamy do kontaktu telefonicznego: 601 302 784.

Przetwórnia 601-302-784 (odbiorcy hurtowi)

Sklep firmowy i smażalnia Ińsko 601-308-881 (odbiorcy detaliczni)

Sklep mobilny Chociwel 603-996-549 

Biuro, zezwolenia wędkarskie 91-562-30-10, 504-082-640

Ichtiolog, materiał zarybieniowy Obiekt Stawowy w Malińcu 695-565-456

 


Ińskie Centrum Rybactwa Sp. z o.o. zakończyło realizację operacji w ramach działania inwestycje produkcyjne w akwakulturę, o którym mowa w art. 48 rozporządzenia nr 508/2014 w zakresie Priorytetu 2 - Wspieranie akwakultury zrównoważonej środowiskowo, zasobooszczędnej, innowacyjnej, konkurencyjnej i opartej na wiedzy, zawartego w Programie Operacyjnym „Rybactwo i Morze”, pt. „Wyposażenie Obrębu Stawowego w Malińcu w nowy sprzęt oraz budowa wiat, służących poprawienie warunków pracy i bezpieczeństwa pracowników”. Celem realizowanej operacji jest zwiększenie konkurencyjności i rentowności przedsiębiorstw z sektora akwakultury. Wartość operacji 362 340,84 zł, w tym współfinansowanie ze środków Unii Europejskiej, w ramach EFMR, wynosi: 110 469,75 zł.

Więcej informacji

Galeria


UWAGA!

Gospodarstwo Rybackie w Ińsku nie użytkuje jeziora Storkowo i jeziora Sambórz Mały. Nabycie zezwolenia Gospodarstwa nie uprawnia do wędkowania na tych jeziorach.

 

Gospodarstwo Rybackie w Ińsku użytkuje rzeki: Ina, Brzeźnicka Węgorza, Krępa i Ukleja. Szczegóły w cenniku i regulaminie wędkowania.

Działalność produkcyjna naszej firmy polega przede wszystkim na połowie i przetwórstwie ryb słodkowodnych z Ińskich jezior.

W ciągu ostatnich szesnastu lat przywróciliśmy ludziom wiarę , że Ińsko jest miejscem gdzie, prócz świeżego powietrza i wrażeń krajobrazowych, można też kupić rybę świeżą (oczyszczoną), wędzoną tradycyjnym sposobem czy też smażoną.

Szesnaście lat to dużo i mało równocześnie.

Rozpoczęta w jesieni 2002 roku prawidłowa gospodarka rybacka przyniosła efekty. 

 W jeziorze Ińsko została odbudowana sielawa (większość amatorów ryb przyjeżdża do Ińska na smażoną lub wędzoną sielawę). 

Amatorów wędkarstwa prosiliśmy o trochę cierpliwości. Obecnie większość jezior  kipi od ryby. Jest to efekt dotychczasowych oraz ciągle prowadzonych zarybień jak też właściwej gospodarki rybackiej  naszego Gospodarstwa Rybackiego.

Ostatnio wędkarz łowiący na jez. Woświn przysłał nam zdjęcia, na których (pół dnia wędkowania) są szczupaki o wadze 12 kg, 7 kg i 5 kg (wróciły do wody). Na życzenie Pan Mateusz Gzyl może przesłać zdjęcie zrobione telefonem komórkowym.

W naszym wspólnym interesie - wędkarzy i dzierżawcy - bardzo proszę o informacje na temat zauważonych nieprawidłowości. Bardzo dużym problemem na tych jeziorach jest dewastujące kłusownictwo przy pomocy agregatów i sieci o małych oczkach. Niekiedy także niektórzy wędkarze czy rybacy nie potrafią trzymać się obowiązujących przepisów.  Tego typu uwagi i informacje prosimy kierować na email  mateusz@icr.com.pl.

 


Project CERES

Ceres

 

Od 01.03.2016 ICR Sp. z o.o zaangażowany jest w realizację projektu „Climat change and European aquatic resources”(akronim CERES). 

CERES porusza temat prognozowania i przewidywania skutków wpływu zmian klimatu na rybołówstwo i akwakulturę. W założeniu zmierza do określenia przyczyn, skutków oraz wpływu zmian klimatu na najważniejsze europejskie gatunki ryb i skorupiaków, a także na działalność gospodarczą związaną z rybołówstwem i akwakulturą.

 

Czytaj więcej